El Pèsol Negre és una varietat tradicional pròpia i vinculada a les tradicions culturals i gastronòmiques a la Vall de Gósol . Usualment  el trobem com a gra sec i una vegada cuit adopta un color marronós fosc, d’aquí ve el seu nom.

Nutricionalment parlant cal dir que com a lleguminosa, en podem destacar que és ric en hidrats de carboni i proteïnes. A més a més cal destacar el seu alt contingut en fibra.


LA COCCIÓ


1. Posar els Pèsols en remull amb aigua abundant. Per tal que la cocció sigui      més ràpida, es pot afegir bicarbonat a l'aigua.
2. Passat un dia en remull, escórrer els Pèsols i esbandir-los.
3. Posar els Pèsols en una cassola amb aigua abundant. Cal tenir en compte        que l'aigua ha de ser la suficient per a cobrir els Pèsols durant tota la cocció.      Si en el procés de cocció hi ha problemes de sequedat, s'hi pot afegir aigua prèviament escalfada.
4. A l’iniciar el bull, abaixar el foc.
5. Al cap d'1h. i 15min. de cocció, cal comprovar que els Pèsols siguin ben cuits. Aleshores cal retirar-los del foc i tirar-hi sal.
6. Cal deixar-los en repòs dins la mateixa aigua de cocció fins al seu ús. 
LES RECEPTES

Tradicionalment, els Pèsols Negres un cop cuits, es presenten passats per la paella i acompanyats d’una rosta de cansalada.
Tot i això són molts els restaurants de la comarca que, tenint per base el Pèsol Negre, han elaborat diferents plats amb una gran varietat de maridatges.
A més a més la Fundació Alícia va elaborar un receptari innovador a partir del Pèsol Negre que podeu consultar aquí.
També podeu accedir a la secció de videos per veure algun exemples de plats cuinats amb Pèsol Negre.